4 personen, 45 minuten

Ingredi├źnten

  • 30 gr boter
  • 2 el olijfolie
  • 2 kleine uien, fijngesneden
  • 2 flinke tenen knoflook, fijngewreven
  • 2 el tijmblaadjes
  • 2 citroenen, de schil van 1 ervan in fijne lange repen eraf gesneden en van de andere geraspt
  • 300 gr risottorijst
  • 500 gr schoongemaakte paarse spruitjes, 200 gr geschaafd (of in heel dunne plakjes gesneden) en 300 gr in vieren
  • 200 ml droge witte wijn
  • 900 ml groentebouillon
  • (zonnebloem)olie
  • 40 gr Parmezaanse kaas
  • 60 gr Dolcelattekaas, in stukjes van 2 cm (of een andere milde, romige blauwgeaderde kaas)
  • 10 gr dragon, fijngehakt (of een tl gedroogde dragon)
  • 2 tl citroensap
  • zout en zwarte peper

 

Bereidingswijze:

Doe de boter en de olie in een grote hapjespan en zet hem op halfhoog vuur. Fruit de uien hierin onder af en toe roeren 10 minuten tot ze gaar en licht gekarameliseerd zijn. Voeg knoflook, tijm en citroenreepjes toe en roerbak alles nog 2 minuten. Roer de rijst erdoor samen met de geschaafde spruitjes en roerbak nog 1 minuut. Giet de wijn erover, laat hem 1 minuut koken en begin met toevoegen van de bouillon met 1 theelepel zout en een flinke snuf peper. Draai het vuur halfhoog en voeg steeds een soeplepel bouillon toe; laat hem volledig door de rijst opnemen voor je een nieuwe portie in de pan schept. Roer veelvuldig tot de rijst gaar, maar in het midden van de korrel nog wat stevig is, en alle bouillon is gebruikt.

Giet intussen de olie in een tweede grote hapjes- of koekenpan, zorg dat er een flinke laag in zit. Zet de pan op hoog vuur er schep er als de olie heet is met een schuimspaan porties spruitjespartjes in: zorg dat ze heel droog zijn voor je ze in de olie schept; desondanks gaan ze spetteren, dus pas op. Bak de spruitjes in minder dan 1 minuut goudbruin en krokant en schep ze op een met keukenpapier bedekt bord. Houd ze warm terwijl u de rest van de spruitjes bakt.

Voeg de Parmezaan, blauwe kaas, dragon en de helft van de gebakken spruitjes aan de risotto toe en roer rustig. Dien hem meteen op, bestrooid met de overgebleven spruitjes en daarop de geraspte citroenschil en het sap.